Zamknij

Dieta na chore jelita – sprawdź, jak dbać o swoje zdrowie

art. sponsorowany + 11:48, 16.05.2024 Aktualizacja: 12:53, 16.05.2024

Borykasz się z przewlekłym bólem brzucha, nudnościami, wymiotami lub nawracającymi biegunkami? Może to świadczyć o problemach z jelitami np. o zespole jelita drażliwego. W takiej sytuacji ważna jest zmiana dotychczasowego sposobu żywienia. Jaka będzie najlepsza dieta na chore jelita? Sprawdźmy to.

Jaka dieta na chore jelita?

Najważniejsze jest to, abyś odkrył przyczynę problemów z jelitami – czy jest to stan zapalny, a może nietolerancja pokarmowa. Jeśli kłopoty z trawieniem pojawiają się po tym, jak zjesz produkty zawierające laktozę lub gluten, to powinieneś zdecydować się na dietę eliminacyjną. 

Dzięki temu, że maksymalnie ograniczysz spożycie niektórych składników, możesz poprawić funkcjonowanie swojego organizmu, a przede wszystkim pozbyć się problemów z jelitami. W takim przypadku jednym z rozwiązań jest dieta bez glutenu lub bez laktozy. Oferują je m.in. cateringi dietetyczne typu https://powermeal.pl/catering-czestochowa/, co jest wygodną opcją, jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków.

Niekiedy dobrą alternatywą będzie również płynna dieta lub lekkostrawny sposób żywienia, który sprawdzi się w przypadku łagodnego zapalenia jelit.

Co jeść, jeśli masz problemy z jelitami?

Kluczowe znaczenie ma indywidualne dopasowanie diety do stanu zdrowia, okresu remisji lub zaostrzenia niektórych objawów zespołu jelita drażliwego, zapalenia jelita grubego itp. Ważne jest też przestrzeganie poniższych zasad żywienia:

  • jedz często, ale niewielkie objętościowo posiłki;
  • ogranicz spożycie błonnika pokarmowego;
  • zrezygnuj z surowych produktów na rzecz gotowanych, zblendowanych lub przetartych;
  • nawadniaj organizm – pij przynajmniej 2 litry wody dziennie;
  • spożywaj potrawy bogate w węglowodany i białko;
  • wybieraj jasną mąkę zamiast razowej;
  • zrezygnuj lub ogranicz spożywanie alkoholu.

Jakie produkty na chore jelita?

  • Warzywa – jedz gotowane ziemniaki, marchewki, szpinak, cukinię, bataty itp.
  • Owoce – wybieraj smoothie, musy lub przeciery np. z jabłka, moreli, brzoskwiń itp.
  • Produkty zbożowe – sięgaj po jasne pieczywo, kaszę jaglaną, komosę ryżową, biały ryż, kuskus, makaron pszenny jasny itp.
  • Mięso, ryby i jajka – wybieraj drób, cielęcinę, dorsza, pstrąga, leszcze i jajka gotowane na miękko.
  • Tłuszcze – w ograniczonych ilościach sięgaj po olej rzepakowy i oliwę z oliwek.
  • Napoje – pij wodę i napary ziołowe np. z mięty, kopru włoskiego i liści jeżyny.

Jakich produktów unikać w diecie na chore jelita?

Jeśli borykasz się z chorymi jelitami, to zrezygnuj z następujące produktów:

  • roślin strączkowych i warzyw kapustnych typu brukselka i kapusta;
  • pełnoziarnistych produktów zbożowych np. z płatków owsianych górskich, chleba razowego i pełnoziarnistego makaronu;
  • tłustego nabiału;
  • tłustego mięsa, podrobów i wędzonego mięsa;
  • ostrych potraw;
  • kakao i czekolady;
  • gazowanych napojów;
  • mocnej kawy i herbaty;
  • octu;
  • miodu i cukru.
(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%